Sophie Petrooff    
Sofia N. Romanov-Petrova
(kunstenaarsnaam Sophie Petrooff) is in 1955 in de historische Russische stad Pskov geboren. Zijn komt uit een kunstzinnige familie. Haar vader is een bekende Oekraïense kunstschilder en illustrator.

De opleiding heeft Sofia in de Rijks kunstacademie in Kiev gekregen. Daar studeerde ze theorie en kunstgeschiedenis in combinatie met schilderen tekenen en restaureren.
Haar wetenschappelijke loopbaan nam een begin in het Rijksmuseum De Heilige Sofia Kathedraal in Kiev (Oekraïne), een beroemd monument uit 11-18-de eeuwen en het Museum van de geschiedenis van Oekraïense architectuur, waaraan zij zes jaar lang als kunsthistorica verbonden was. Naast onderzoek en lesgeven was ze altijd bezig met schilderen, tekenen en exposeren in Rusland en Oekraïne.

Sofia houdt van de olieverf en oliepastel techniek. De traditionele Russische realistische school (waarin zij opgegroeid was) is de hooftreden van haar kunst. Een kennis en grote liefde aan rijke Russische en Oekraïense literatuur, poïzie, wereld klassieke muziek, filosofie waren haar echte bron van inspiratie. En toch zijn de vibraties van de geestelijkheid in Russische en Oekraïense cultuur, welke de toon zetten in het werk van Sofia. De meest van zijn kunstwerken waren niet voor de snelle visuele associaties. Elke schilderij is een soort van meditatie, nadenken, emotionele stemming. Een kunstenaar is ook als componist in muziek, die een muzikale partituur maakt. Een kijker is toch een vertolker, een bespeler, van welke het leven van de muziek hangt. Hoe dunner of precieze een instrument op een kunstwerk stemt, zo intensiever en rijker klinkt het muziek van kosmische harmonie, die elk kunstenaar hoort en in zijn werk uitdrukt.

Momenteel is Sofia als professionele beeldend kunstenaar zeer actief. Aantal groep en duo-exposities in Nederland, twee solo-exposities in Duitsland staan in de lijst van haar activiteit van laatste jaren. Kunstenares werkt ook op de particuliere opdrachten. Haar werken bevinden zich in sommige particuliere collecties in Oekraïne, Rusland, Amerika, Duitsland en Nederland.

 

Tentoonstellingen:

 

      

 

  1994   Groepsexpositie - Heerlen, Nederland

 

      

 

  1998   Groepsexpositie - Humanitas, Groningen, Nederland

 

    

 

  Maart 1999   Groep Expositie - "De Permanente" kunsttraject, Groningen, Nederland
       
  April 1999   Duo-expositie - "De Permanente" kunsttraject, Groningen, Nederland

 

      

 

  Juni 1999   Duo-expositie - PTT Groningen, Nederland

 

      

 

  Maart 2002   Groepsexpositie ”Kleuren uit alle windstrekken” - "Commitment", Roden, Nederland

 

      

 

April 2002   Solo-expositie - Caritas, Altenburg, Duitsland

 

      

 

  April 2002   Solo-expositie "Van Tulpen land tot met Zwarte Zee" - Landratsamt Altenburg, Duitsland

 

      

 

Mei 2003

      

Groepsexpositie "NEUES HEIMATMUSEUM EUROPA" - Hamburg, Duitsland

       
  2004   Tentoonstelling-verkoop om fondsen te helpen voor tsunami-slachtoffers - Кunstuitleen van het CBK Groningen, Nederland

 

      

 

  Maart 2014   Solo-expositie, Praha, Tsjechische Republiek
       

Видео-материалы
VIDEO